Τυροκομικά & Γαλακτοκομικά Προϊόντα - ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ ΑΕΒΕ

Τυροκομικά & Γαλακτοκομικά Προϊόντα - ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ ΑΕΒΕ

Πέμπτη 13 Δεκέμβριος 2018

Συχνές Ερωτήσεις

Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις

 

Ερωτήσεις σχετικά με το Γιαούρτι

Έχουν τα γιαούρτια συντηρητικά;
Τα γιαούρτια είναι όξινα προϊόντα. Για το λόγο αυτό εάν παραχθούν κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής μπορούν να συντηρηθούν χωρίς την παρουσία συντηρητικών. Πάντως κανένα από τα γιαούρτια μας δεν έχει συντηρητικά.
Βράζεται το γάλα πριν γίνει γιαούρτι;
Το γάλα που προορίζεται για την παρασκευή γιαουρτιού θερμαίνεται στους 950 C για περίπου 10 -15 λεπτά ή και σε άλλους ισοδύναμους συνδυασμούς θερμοκρασίας - χρόνου. Η παστερίωση του γάλακτος είναι απαραίτητη για να καταστραφούν όλα τα παθογόνα μικρόβια που μπορεί να βρίσκονται στο γάλα, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι το γάλα είναι ασφαλές και απαλλαγμένο όλων των παθογόνων μικροβίων που πιθανόν να βρίσκονται σε αυτό.
Γιατί είναι πιο εύπεπτο το γιαούρτι από το γάλα;
Στο γιαούρτι έχει ζυμωθεί μέρος των σακχάρων του γάλακτος (λακτόζη) σε γαλακτικό οξύ με αποτέλεσμα να μην ενοχλούνται αυτοί που παρουσιάζουν δυσανεξία στο γάλα.
Τι είναι η ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑ (ΣΗΠ);
Σ.Η.Π. είναι η ποσότητα των θρεπτικών συστατικών όπως πρωτείνες, υδατάνθρακες, άλατα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός σε καθημερινή βάση.
Ποιες ώρες τις ημέρας μπορεί να καταναλωθεί ένα γιαούρτι;
Οι ευεργετικές ιδιότητες του γιαουρτιού, η ελαφριά του γεύση και το γεγονός ότι το γιαούρτι αποτελεί μια από τις πιο εύπεπτες τροφές, του δίνουν τη δυνατότητα να μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες. Έτσι μπορεί να αποτελέσει ένα άριστο προϊόν, να καταναλωθεί στο γραφείο αντί για το μεσημεριανό φαγητό, σαν snack, σαν επιδόρπιο και φυσικά να αντικαταστήσει το βραδινό γεύμα.
Πώς διασφαλίζεται η ανώτερη ποιότητα των γιαουρτιών;
Τα γιαούρτια μας παράγονται σε ένα από τα πιο σύγχρονα εργοστάσια παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων της Ελλάδας και υπόκεινται στους πιο αυστηρούς φυσικοχημικούς, μικροβιολογικούς και οργανοληπτικούς ελέγχους. Έτσι διασφαλίζεται και η ανώτερή ποιότητά τους.
Πως ωφελεί το γιαούρτι στην πρόληψη καρκίνου του εντέρου;
Σύμφωνα με έρευνες το παραδοσιακό γιαούρτι λόγω του όξινου περιβάλλοντος που έχει εξ' αιτίας της μετατροπής των σακχάρων σε γαλακτικό οξύ αποτελεί ένα καλό φάρμακο για την πρόληψη του καρκίνου του εντέρου.
Γιαούρτι παραδοσιακό = γιαούρτι Light;
Ναί! Όσο και αν φαίνεται περίεργο, το παραδοσιακό γιαούρτι που ξέρουμε με την κρούστα (πέτσα), έχει λιπαρά 6,6%. Εάν αφαιρέσουμε την κρούστα, το υπόλοιπο έχει λίπος από 2,5 έως 3%, ανάλογα με την εποχή. Και πρόβειο και light!

 

Ερωτήσεις σχετικά με το Τυρί

Πόσο καιρό διατηρείται το τυρί;
Τα μαλακά τυριά καλό είναι να καταναλώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα από την αγορά τους. Σε γενικές γραμμές, όσο σκληρότερο είναι το τυρί, τόσο περισσότερο χρόνο διατηρείται. Ωστόσο, το τυρί εξακολουθεί να ωριμάζει, ανεξάρτητα από το πόσο καλά είναι αποθηκευμένο. Τα σκληρά τυριά διατηρούνται για κάποιους μήνες, ενώ τα μαλακότερα διατηρούνται μια με τρεις εβδομάδες αφού ανοιχθούν, εάν φυλάσσονται σε αεροστεγές δοχείο. Επίσης, το τυρί διατηρείται περισσότερο καιρό όταν είναι κομμένο σε κομμάτια παρά όταν είναι τριμμένο.
Πως διατηρείται καλύτερα το τυρί στο ψυγείο;
Το τυρί πρέπει να φυλάσσεται σε θερμοκρασία +2 έως +4 βαθμούς Κελσίου στην αρχική του συσκευασία (πλαστική σακούλα ή δοχείο). Αφού ανοιχθεί, καλύτερα διατηρείται σε διαφανή μεμβράνη, αλουμινόχαρτο ή πλαστικό δοχείο συντήρησης τροφίμων που το βοηθά να διατηρεί την υγρασία του. Τυριά με έντονη μυρωδιά, όπως η φέτα, καλό να φυλάσσονται σε ξεχωριστό δοχείο, για να μη μεταφέρεται η μυρωδιά σε άλλα τρόφιμα.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να λιώσει το τυρί;
Το τυρί λιώνει γρηγορότερα όταν είναι κομμένο σε μικρά κομμάτια ή τριμμένο. Όταν προσθέτετε τυρί σε φαγητό που βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά και ανακατεύεται συνεχώς με ξύλινο κουτάλι. Η δυνατή φωτιά σκληραίνει το τυρί και το μετατρέπει σε λεπτές ίνες. Όταν φτιάχνετε σάλτσα με τυρί, βάζετε το τυρί στο τέλος και ανακατεύεται μέχρι να αρχίσει να λιώνει.
Πρέπει να πετάω το τυρί που έχει αρχίσει να έχει σημάδια μούχλας;
Αφού το τυρί ανοιχθεί από την αρχική συσκευασία του και παραμείνει κάποιες μέρες στο ψυγείο, είναι πολύ πιθανό να παρατηρηθούν σημάδια μούχλας στην εξωτερική επιφάνειά του. Παρότι οι περισσότερες μορφές μούχλας είναι αβλαβείς για τον οργανισμό, για να είστε πιο ασφαλείς, αφαιρέστε με το μαχαίρι περίπου 2 εκ. από την επιφάνεια του τυριού όπου παρατηρείται μούχλα. Καταναλώστε το υπόλοιπο τυρί σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Πως μπορώ να τρίψω καλύτερα το τυρί, χωρίς αυτό να σπάει ή να λιώνει;
Το τυρί τρίβεται καλύτερα όταν είναι κρύο. Μια πρακτική συμβουλή, που θα σας γλιτώσει από χρόνο και κόπο, είναι να το βάζετε στην κατάψυξη μισή ώρα πριν το τρίψιμο.
Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία για να σερβίρω το δίσκο με τα τυριά σε ένα γεύμα;
Το τυρί έχει σωστή γεύση όταν αυτό τρώγεται σε θερμοκρασία δωματίου. Γι΄ αυτό καλό είναι να βγάζετε το δίσκο με τα τυριά από το ψυγείο 1 με 2 ώρες πριν σερβιριστούν. Τα μαλακά τυριά αποκτούν πιο γρήγορα τη θερμοκρασία δωματίου σε σχέση με τα σκληρά.
Υπάρχει διαφορά στην περιεκτικότητα ασβεστίου στα μαλακά τυριά σε σχέση με τα σκληρά τυριά;
Η συγκέντρωση ασβεστίου στα γαλακτοκομικά προϊόντα διαφέρει σημαντικά από προϊόν σε προϊόν, ανάλογα με το είδος και την τεχνολογία παραγωγής. Είναι μεγαλύτερη στα σκληρά τυριά σε σχέση με τα μαλακά, και μειώνεται με την αύξηση της λιποπεριεκτικότητας του τυριού. 100 gr. μαλακού τυριού καλύπτουν το 30%-60% των ημερησίων αναγκών σε ασβέστιο ενός ενήλικου ατόμου, ενώ ίση ποσότητα σκληρού τυριού τις καλύπτει πλήρως. Για παράδειγμα, 100 gr. νωπή μυζήθρα καλύπτουν το 17% των ημερησίων αναγκών ασβεστίου ενός ενηλίκου, μια μερίδα ΦΕΤΑ (65 gr.) καλύπτει το 40%, μια μερίδα Κεφαλοτύρι (55 gr.) καλύπτει το 55%, ενώ μια μερίδα Γραβιέρα (55 gr.) καλύπτει το 68% των αντίστοιχων αναγκών.

Υπάρχουν παραδοσιακά προϊόντα;

Ορισμένα προϊόντα έχουν να διηγηθούν περισσότερες ιστορίες από ό,τι άλλα. Από πού προέρχονται, πώς παράγονται, πώς παρασκευάζονται, τι μυστικά κρύβουν; Όλη αυτή η τεχνογνωσία καθώς και η παράδοση που τα χαρακτηρίζουν αξίζουν να προστατευθούν.

περισσότερα →

Τώρα η Φέτα Ζήρειας είναι Π.Ο.Π.

Το αγαπημένο τυρί των Ελλήνων, φέρνει τώρα το όνομα και την εγγύηση της ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ. Με όνομα στενά συνυφασμένομε την ελληνική παράδοση, η Φέτα Ζήρειας έρχεται να συμπληρώσει την ποικιλία παραδοσιακών προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) της γαλακτοβιομηχανίας ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ.

περισσότερα →

Σύστημα Αξιοποίησης και Προστασίας

Προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία ονομάζονται τα προϊόντα, τα οποία προέρχονται από μια συγκεκριμένη περιοχή και των οποίων η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται κυρίως στο συγκεκριμένο γεωγραφικό περιβάλλον.

περισσότερα →

Ενημερωτικό Δελτίο

Ανθότυρο

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιτραπέζιο ή συνοδευτικό σε σαλάτες, επιδόρπια, πίτες και γλυκά.

Τυριά

Μπορείτε να διατηρήσετε τα τυριά σας στο ψυγείο σας τυλιγμένα με μεμβράνη για να μην ξεραίνονται.

Φέτα

Μπορείτε να διατηρήσετε την φέτα σε δοχείο τροφίμων με άλμη (νερό μαζί με 5% αλάτι)

Scroll to Top